De stichting Fu Memre Wi Afo (Gedenk onze voorouders) stelt zich ten doel: het documenteren, toegankelijk maken en uitdragen van het cultureel erfgoed in het algemeen en in het bijzonder de klederdracht die in Suriname is ontstaan en ontwikkeld: de koto, yaki en angisa.

De stichting doet hiertoe onderzoek, onderhoudt een archief en een documentatiecentrum, organiseert demonstraties, voorstellingen en shows, en verstrekt op aanvraag informatie aan derden. De stichting is opgericht in 1997 en is gevestigd te Paramaribo. Het bestuur bestaat uit: Mw. Christine van Russel (voorzitter), Mw. Emelina Leerdam (secretaris) en Dhr. Waldemar Henar (penningmeester).

 

Activiteiten van de Stichting:

Demonstraties - Gemiddeld vier maal per jaar organiseert de stichting koto-shows en demonstraties, en verzorgt ze op aanvraag lezingen over deze klederdracht.

Kenniscentrum - De stichting beheert een educatief centrum waarin naslagwerk, documentatie en fotomateriaal over de koto en de angisa is te raadplegen. Vanuit dit centrum worden vooral studenten en scholieren begeleid in verband met spreekbeurten en scripties.

Historische kleding - Onderhoud en verhuur van een unieke collectie historische kleding. Met de uitgave van Angisa Tori wordt voldaan aan een behoefte tot vastleggen, beschrijven en bewaren van een levendig deel Surinaams erfgoed.

Media - De stichting stelt zich tot doel mee te werken aan of zelf educatieve media producties samen te stellen.

Theater - De stichting produceerde drie historische theater voorstellingen uit de slaventijd, Na Gowtu Du (1998), Na Dyamanti Du (2003) en Na Bigi Du (2009) in samenwerking met het Prépré theater in Nederland. Na Gowtu Du had in Suriname elf voorstellingen en in Nederland (via het Koninklijk Instituut voor de Tropen) veertien voorstellingen, met alle uitverkochte zalen.
Na Dyamanti Du had in Suriname acht voorstellingen en in Nederland ook acht, eveneens uitverkochte voorstellingen.Na Bigi Du had in Suriname zes voorstellingen en in Nederland acht uitverkochte zalen.

Met de uitgave van Angisa Tori wordt voldaan aan een behoefte tot vastleggen, beschrijven en bewaren van een levendig deel Surinaams erfgoed.

 

Contact ons voor meer informatie