Het Koto Museum is voor veel mensen een magische plek waar kennis wordt gedeeld over het erfgoed en men de unieke schoonheid van de koto en de angisa kan komen bewonderen. Bezoekers die het Koto Museum binnenlopen ervaren er een serene schoonheid en reizen terug in de tijd. Ze snuiven die zo speciale geur op van het gevlochten pitriet op de zittingen van antiek houten meubilair, terwijl ze wandelen tussen helder gepoetst koperwerk en porseleinen serviesgoed.

Hier proeft men de sfeer van de oude houten huizen uit grootmoeders tijd – de woningen waar het leven van de meeste koto- misi zich afspeelde. Levensgrote poppen zijn geheel gekleed in de traditionele Creoolse stijl van deze voormoeders. Hun stijlvolle kledij is zoals het hoort – elke kleurige hoofddoek, elk stuk katoen van hun koto, elke armband en ketting die ze dragen is van betekenis en heeft een verhaal te vertellen. Het oudste kledingstuk dat men hier kan zien, hebben vaardige vrouwen-handen langer dan een eeuw geleden gemaakt.

Het Koto Museum is een schatkist waar voorwerpen én verhalen zijn opgeslagen en waar ze worden gekoesterd. Boven de entree van het monumentale pand hangt een uithangbord waarop de naam van het museum ook in het Sranantongo staat: A Gudu Oso, de schatkist.

De zeer toepasselijke naam A GUDU OSO vertegenwoordigt een ware rijkdom van grote historische waarde. A Gudu Oso is open van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur. Groepen die op andere tijden zoals aangegeven het museum willen bezoeken kunnen dat volgens afspraak. Bij binnenkomst betaalt u de entree kosten. Leerlingen, studenten en docenten kunnen ook hier terecht voor hun scripties, spreekbeurten en hun afstudeerverslag. Adviezen omtrent het maken van de koto en demonstratie van het binden van de Angisa.

Activiteiten van Stichting Fu Memre Wi Afo

Kenniscentrum - De stichting beheert een educatief centrum en depot waarin naslagwerk, documentatie en fotomateriaal over de koto en de angisa is te raadplegen. Vanuit dit centrum worden vooral studenten en scholieren begeleid in verband met spreekbeurten en scripties. In het depot liggen opgeslagen de verschillende Koto en Angisa in de jaartallen rond eind 1880. Vooral het textiel dat hiervoor gebruikt is wordt geconserveerd en goed bewaard. Met de uitgave van Angisa Tori De geheimtaal van Suriname’s hoofddoeken (juni 2008) en Prodo Fu Koto De trots van Afro-Surinaamse klederdracht (december 2023) wordt voldaan aan een behoefte tot vastleggen, beschrijven en bewaren van een levendig deel Surinaams erfgoed.

Media - De stichting stelt zich tot doel mee te werken aan of zelf educatieve media producties samen te stellen.

Theater - De stichting produceerde drie historische theater voorstellingen uit en na de slaventijd, Na Gowtu Du (1998 135 jaar afschaffing slavernij), Na Dyamanti Du (2003 140 jaar afschaffing slavernij) en Na Bigi Du (2008 145 afschaffing slavernij ) in samenwerking met Prépré theater Thea Doelwijt in Nederland. Na Gowtu Du had in Suriname elf voorstellingen en in Nederland (via het Koninklijk Instituut voor de Tropen) veertien voorstellingen, met alle uitverkochte zalen.
Na Dyamanti Du had in Suriname acht voorstellingen en in Nederland ook acht, eveneens uitverkochte voorstellingen. Na Bigi Du had in Suriname zes voorstellingen en in Nederland acht uitverkochte zalen. In 2023 is een mini serie gemaakt over de making of Na Gowtu Du.

Met de uitgave van Angisa Tori en Prodo Fu Koto wordt voldaan aan een behoefte tot vastleggen, beschrijven en bewaren van een levendig deel Surinaams erfgoed.