Voordat een hoofddoek wordt gebonden moet de stof eerst zorgvuldig gewassen, gesteven en gestreken zijn. De behandeling van een angisa kent regels en het navolgen hiervan maakt dat men heel lang plezier van de hoofddoek zal hebben. Doeken die goed behandeld zijn blijven ook lang bewaard. Vooral kostbare doeken en historische exemplaren verdienen het om met zorg te worden behandeld.

Een nieuwe hoofddoek wordt eerst van een zoom voorzien om rafelen te voorkomen. Dan wordt de stof op de hand gewassen en uitgespoeld. Voorzichtig uitwringen zodat het meeste water eruit is en dan even laten uitlekken aan de lijn. Hierna wordt de hoofddoek gesteven.
De professionele angisa-bindsters gebruiken als stijfsel een gomma die is bereid uit bittere cassave. Deze bittere soort houdt namelijk insecten weg zoals kakkerlakken die graag in de klerenkast aan gesteven stof knabbelen. Maar er zijn ook andere, kant-en-klaar gommasoorten die gewoon in de winkel te koop zijn. Elke hoofddoek wordt met flink veel gomma gesteven, want hij moet plankhard worden. Een goede angisa moet namelijk net zo gemakkelijk op- en afgezet kunnen worden als een hoed. Om dit effect te bereiken gebruikt men grote hoeveelheden stijfsel.

Wil u nog meer weten? Ga verder naar:

Zou u een bezoek willen brengen aan Het Koto Museum? Maak dan gerust contact.