NAKS heeft na 1995 een tweesporen beleid ontwikkeld, waarbij het ene spoor gericht is op het onderzoeken en documenteren van de Afro-Surinaamse cultuur met het doel deze op een waardige en respektvolle wijze aan de Surinaamse samenleving over te dragen. Vandaar dat het streven er op gericht is het cultureel bewustzijn van de Surinaamse samenleving te prikkelen maar heel in het bijzonder van de Afro-Surinamers.

In het Wereldmuseum Amsterdam (voorheen Tropenmuseum) vindt u de mooiste verhalen en voorwerpen van over de hele wereld. U maakt er een reis door de tijd en de wereld en maakt zo kennis met uiteenlopende culturen en het dagelijks leven van mensen ver weg. Culturen komen tot leven door prachtige kunstwerken, bijzondere gebruiksvoorwerpen, foto’s, muziek en film in de permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

Het TextielMuseum is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Het is een makersmuseum waar bezoekers, onderwijsgroepen, jong talent, studenten en ontwerpers elkaar ontmoeten.